• darkblurbg

Boppeslach in mineur: Fado uitgeschakeld, boete voor concurrent

Gepubliceerd op: 05-11-2021

Fado maakte vandaag zijn lang verwachte rentree op Victoria Park Wolvega. Die rentree eindigde echter in mineur door uitschakeling.

Na een uitstekende warming-up, waarna trainer Aonne de Wrede de laatste wijzigingen aanbracht in de aanspanning, kwam Fado vlak voor de klok van 10 voor 2, na een afwezigheid van 7 weken, weer de baan in. 

Start

Samen met toprijder John Dekker moest Fado het opnemen tegen 10 sterke en ervaren tegenstanders. Met startnummer 3 was Fado goed weg en claimde een prima plek in het midden van het peloton dravers. De race over 2600 meter was lang en John Dekker koos er voor krachten te sparen om in de eindsprint nog te kunnen toeslaan. 

Uit de koers gereden

Zover zou het niet komen. Nadat de paarden op weg waren naar de laatste bocht werd Fado slachtoffer van een ongelofelijke en niet te verklaren manoeuvre. Rijder Tom Kooijman die met zijn paard aan de binnenkant naast Fado reed, week tegen de regels in van zijn lijn af naar buiten. Hierdoor kwam John Dekker in de problemen en werd Fado geraakt door de sulky van Kooijman waarna hij een galoppade maakte.

Vanwege deze galoppade werd Fado door het wedstrijd comité uitgeschakeld. Kooijman zette zijn race voort en werd pas na de race bestraft met alleen een boete van € 200.  

Mineur

Al met al werd het een ongelofelijk teleurstellende middag voor Stâl Boppeslach en Sportstichting Dol Fijn in het bijzonder. Tot het incident zag het er goed uit en waren er zeker kansen om ook op dit niveau naar het podium te rijden en het daarbij behorende prijzengeld te kunnen verdienen voor de Sportstichting.

Veerkracht tonen

De aangeslagen Fado heeft er zoals het er nu naar uitziet geen blessure aan overgehouden. Trainer Aonne de Wrede zal de ingeslagen weg met Fado willen vervolgen want hij was erg tevreden over de wijze waarop zijn draver zich vandaag, voorafgaand aan het incident, in de race liet zien.

Hopelijk kan Fado op 19 november aanstaande in Wolvega sportieve revanche nemen.

Bekijk de race