• darkblurbg

Een salontafel voor de winnaar

Gepubliceerd op: 31-10-2020

De draverijen kennen in Fryslân een lange en bijzondere geschiedenis. Een geschiedenis die kon worden geschapen door de inzet en passie van velen. In Wolvega werd dat succes jaarlijks tot nog grotere hoogten gestuwd wanneer de Boll en Sharp draverijen op Lindenoord werden verreden. Die speciale koersdag werd door velen al ruim van tevoren in de agenda omcirkeld.

Publiekstrekker

Vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw was dit gesponsorde event de publiekstrekker van het jaar. Naast een geweldig aanbod van spannende paardenraces was er muziek en waren er optredens van artiesten. De pikeurs streden niet alleen voor het prijzengeld. Minstens zo belangrijk waren de ereprijzen die er op deze dag te verdienen waren. Een wandmeubel, een eikenhouten salontafel en zelfs een complete woonkamerinrichting lagen er te wachten op de winnaars. Het werd allemaal beschikbaar gesteld door de illustere meubelgigant Boll & Sharp uit Wolvega.

Het handige bestuur van Lindenoord zorgde voor verbinding en liet de drafsport in Fryslân floreren. Onder de bezielende leiding van voorzitter Nuttert Timmerman kwam er een uitstekende en succesvolle samenwerking met het bedrijfsleven tot stand.

Succes met Leo D en Heracles

Ook in oktober 1974, nu zesenveertig jaar geleden was deze dag een groot succes. Duizenden toeschouwers waren getuige van topsport in de drafpiste waar op het scherpst van de snede werd gereden. Het massaal toegestroomde publiek stuwde ieder jaar weer de wedomzet naar recordhoogten. De trainer van Stâl Boppeslach, Aonne de Wrede, was er die dag al bij. Hij won de derde koers over 2200 meter met Leo D. Een gemankeerde draver waarvan de jonge Aonne de Wrede een seriewinnaar wist te maken. Vier jaar eerder, in 1970, was Aonne er ook al bij toen hij op negentienjarige leeftijd de ranke Heracles, een prachtige draver van zijn vader Otto de Wrede resoluut naar de winst stuurde en de wedders het nakijken gaf door met vijftien tegen één in de meubelen te rijden.

Op de foto
Aonne de Wrede op de drafbaan in Wolvega aan de reling met Heracles achter Ido Hanover met Bonne de Jong in 1970.