• darkblurbg

In 2020 hebben Hendrik Roorda en Marthijs Roorda Stâl Boppslach opgericht. Ze kochten harddraver Fado de Padd en doneerden hem aan de stâl. Fado is van Franse komaf, het harddravers walhalla van Europa. De inmiddels 7-jarige draver wordt verzorgd en getraind door het onbezoldigde trainersduo De Wrede/ Akkerman. Samen werken zij aan de ontwikkeling van het paard en maken daarbij gebruik van de nieuwste technieken en trainingsmethoden.

Er wordt specifiek aandacht besteed aan de samenstelling van voeding en trainingsthema's. De gezondheid, trainingsarbeid en de ontwikkeling van het fysiek wordt continue gemonitord. Fado is flegmatiek en heeft speciale aandacht nodig om optimaal te kunnen presteren. 

Fado de Padd

Fado werd als eenjarige op een veiling in Frankrijk voor maar liefst 25.000 euro verkocht aan zijn nieuwe eigenaar. Dat bleek geen gelukkig huwelijk. Het paard kreeg veel blessures en kon nimmer optimaal presteren. Toch wist hij in zijn korte sportcarriere zesmaal aan de start te verschijnen in Frankrijk en twee keer een podiumplaats te claimen. Zijn blessures speelden hem daarna weer parten en door de moordende concurrentie werd hij eigenlijk een beetje vergeten. Hij at niet goed, bleef pijn houden aan zijn benen waardoor hij als draver al was afgeschreven. In Nederland gekomen kan Fado rekenen op de grootst mogelijke zorg van het trainersduo. Met specifieke training, een goede arbeid/ rustverhouding in combinatie met een gevarieerd menu is Fado pijnvrij en topfit gemaakt. 

Topfit in de drafpiste

In Nederland ging Aonne de Wrede met hem aan de slag. Iedere dag werd er gewerkt aan zijn herstel. Na maanden van voorbereiding bracht de trainer hem pas aan de start. En met succes. Fado is inmiddels uitgegroeid tot een absolute topper. Hij won in Nederland en Duitsland. Trainer de Wrede en zijn assistent Vera Akkerman zijn ongelofelijk zuinig op Fado. Hij kwam 'slechts' 12 keer aan de start maar wist 6 keer te winnen, 3 keer werd hij 2e en 2 keer werd hij 3e.