• darkblurbg

Training

Het trainen van dravers is geen in stenen gebeiteld stappenplan dat blindelings kan worden gebruikt door doeners. Ieder paard is anders, heeft in meer of mindere mate talent voor het draven en heeft zo zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen net als mensen. Wat voor de een wel werkt kan voor de ander een slechte trainingsvorm zijn. Het voordeel bij mensen is dat ze kunnen praten, ze kunnen de trainer feedback geven die daar weer op kan anticiperen. Bij paarden gaat dat niet, het oog en gefühl van de trainer zijn daarom ontzettend belangrijk. Trainer A(o)nne de Wrede, een vakspecialist met ruim 50 jaar ervaring, onderschrijft dat en heeft voor elk paard een eigen aanpak. Op het gebied van voeding, trainingsintensiteit, hoefijzers en het 'aanspannen' stemt hij bewust al deze elementen perfect op elkaar af. 

Individuele aanpak

De Franse dravers van Stâl Boppeslach hebben ook elk eigen kwaliteiten en eigenschappen. Het is aan de trainer geweest om deze te erkennen en, aangevuld met fysiologische data, daarop een trainingsthema af te stemmen. De dravers van de stâl moesten allebei helemaal opnieuw beginnen. Blessures, ondervoeding en een verwaarloosde conditie zijn als eerste aangepakt. Van daaruit is het trainersduo begonnen met het opbouwen van de conditie door specifiek te trainen. Veelvuldig trainen, soms twee keer per dag om een solide basis te leggen voor het koersseizoen. In deze fase is de kans op blessures het grootst. Paardenbenen zijn kwetsbaar en de pezen krijgen veel te verduren. Een goede voor- en na behandeling draagt bij aan blessurepreventie. A(o)nne de Wrede is erg voorzichtig met de dravers en kiest de weg van geleidelijkheid om de paarden in topvorm aan de start te kunnen brengen. Want hij die gelooft heeft nimmer haast.Koersklaar maken

In de eerste weken is het opbouwen van de conditie en het recht gaan draven het belangrijkste. In die weken wordt er elke dag getraind.

Tot twee keer per dag worden de paarden ingespannen om in een ontspannen tempo (25-27 km/h) 45 minuten tot een uur lang te trainen. Zo bouwen ze inhoud op om later aan de absolute snelheid te kunnen werken. Het type beslag (hoefijzers) wordt gekozen nadat verscheidende opties zijn geprobeerd. Wanneer voelt het paard zich prettig? Er zijn verschillende soorten en type hoefijzers. Ook daar wordt de nodige zorg aan besteed. Daarmee kan verschil worden gemaakt doordat het paard beter in balans komt en daarmee zijn zelfvertrouwen toeneemt.